Zwierzęta - podział

Zwierzęta pod względem odżywiania dzielimy na
  1. mięsożerne
  2. roślinożerne
  3. wszystkożerne
Do zwierząt mięsożernych (drapieżników) w Polsce należą
  1. Ryś euroazjatycki1
  2. Morświn
  3. Wilk szary
  4. Szarytka morska
  5. Niedźwiedź brunatny

Morświn (Phocoena phocoena)

Morświn zwyczajny zasiedla wody przybrzeżne północnego Atlantyku i Pacyfiku, Morze Śródziemne, Czarne, Bałtyk, czasem można go spotkać w rzekach. Morświny w Bałtyku występują rzadko. Ponadto jego liczebność w naszym morzu systematycznie spada.

Morświn żyje w niewielkich grupach lub samotnie. Podczas migracji lub intensywnego żerowania zbiera się w stada liczące od 50 do kilkuset osobników. Nie jest towarzyski, nie towarzyszy statkom. Bardzo rzadko wyskakuje z wody nad jej powierzchnię. Morświny dożywają 13-15 lat, maksymalnie 24 lata. Zwierzęta te pływają przy powierzchni wody. Za pożywieniem nurkują na głębokość zwykle do 50-70 m, maksymalnie do 90 m. Pod wodą może pozostawać do 12 minut. Zwierzęta te mają zdolność hydrolokacji.
Morświny dorastają do 180-189 cm długości ciała. Ich waga mieści się w przedziale od 45 do 70 kg.
Poluje na ryby denne, najczęściej drobne, także łososie. Dzienne zapotrzebowanie na pokarm to 4,5 do 15,5 kg ryb.